1. Home>
  2. Blog>
  3. Løn>
Kädet vaihtavat seteleitä keskenään

Løndirektivet: hvordan påvirker det lønadministration og rekruttering

Sidste år vedtog Europa-Parlamentet direktivet om ligeløn, som har til formål at styrke princippet om ligeløn for kvinder og mænd ved at forbedre løngennemsigtigheden. Ifølge direktivet må rapporter, der bruges til at sammenligne lønnen for forskellige grupper af arbejdstagere i virksomheder, ikke afsløre uforklarlige forskelle, der ikke er baseret på faktorer som uddannelse eller kvalifikationer. 

    Direktivet forpligter medlemslandene til at indføre nationale love for at fremme løngennemsigtighed senest i 2026. 

    - Formålet med direktivet er at øge ligheden, gennemsigtigheden og retfærdigheden i lønstrukturerne. Gennemførelsen af dette mål vil forhindre en situation, hvor nogen får mere i løn af en grund, som ikke kan retfærdiggøres," siger Petra Loukasmäki, arbejdsretlig advokat hos SD Worx. 

    Direktivet vil f.eks. give medarbejdere mulighed for at bede om en rapport om det gennemsnitlige lønniveau for kolleger, der udfører lignende arbejde. Arbejdsgiveren skal svare inden for to måneder og være i stand til at give en opdeling af lønniveauer efter køn. 

    - Virksomhederne bør begynde at lede efter forskelle nu, da implementeringen af direktivet kan kræve, at der er indført foranstaltninger senest i 2026," siger Loukasmäki. 

      Arbejdsgivere skal være opmærksomme: Direktivet indfører nye forpligtelser

      Direktivet indeholder bestemmelser om kompensation til ansatte eller jobsøgende, der er ofre for løndiskrimination. Direktivet fastsætter også sanktioner for arbejdsgivere, der bryder reglerne. 

      Som et minimum indfører direktivet rapporteringsforpligtelser for arbejdsgivere inden for lønlighed og ligestilling. Lønadministrationer bør derfor aktivt overvåge direktivet og dets praktiske implementering, da det er for sent at planlægge foranstaltninger, før den nationale lovgivning er trådt i kraft. 

      Det er nu, du skal sætte dig ind i de forskellige indberetningsforpligtelser og finde ud af, hvordan du får de oplysninger, der kræves i henhold til løndirektivet, fra lønprogrammet. 

        Lønanalyse er vigtigere end nogensinde

        Loukasmäki påpeger, at direktivet også påvirker tjenesteudbydere, der tilbyder lønprogrammer til deres kunder. Disse omfatter SD Worx. 

        - Kunderne skal kunne få de nødvendige oplysninger om deres lønprogrammer. Det bliver et vigtigt emne for os i 2024. 

        Loukasmäki siger, at virksomheder bør forberede sig nu for at finde ud af, hvilken slags rapporter der kan trækkes ud af deres eget lønsystem og sammenligne lønninger for forskellige medarbejdergrupper. 

        - Det er vigtigt, fordi det kan tage tid at rette op på uforklarlige forskelle, og når overgangsperioden slutter, skal man være klar. 

          Vil du vide mere om at fremtidssikre og forbedre dine medarbejderprocesser med SAP?

            Tilmeld dig webinaret