1. Home>
 2. Blog>
 3. HR>
Blogpost-DK-Equiality

4 eksperttips til at overvinde løngabet mellem kønnene i din virksomhed

European Equal Pay Day falder i midten af november og markerer symbolsk, hvornår kvinder holder op med at tjene penge i løbet af året. I hele EU tjener mænd 12,7 % mere, hvilket svarer til 1,5 månedsløn. Matcher din virksomhed gennemsnittet? Ifølge EU's direktiv om løngennemsigtighed er denne viden nu et must for mange organisationer. Lønforskelle går ud over både medarbejderoplevelsen og virksomhedens vækst, så hvordan mindsker man kløften? Vi bad vores CPO, Bruce Fecheyr-Lippens, om at dele sine råd.

  Tip 1: Forstå de forretningsmæssige fordele

  Bruce siger: "At overholde reglerne er kun én grund til at arbejde med ligeløn. Hvis du vil træffe de bedst mulige beslutninger inden for et hvilket som helst forretningsområde, skal du sørge for at have en mangfoldig gruppe af mennesker i lokalet. Det er den eneste måde at træffe kloge valg på, uanset om du vælger en leverandør, udarbejder en aftale eller udvikler en marketingkampagne: Du er nødt til at samle og udnytte alle de perspektiver, som du måske selv går glip af. Og for at være en virksomhed, der tiltrækker forskellige mennesker, er du nødt til at behandle dem alle på en fuldstændig ligeværdig måde. Løn er kun en del af det, men det er en afgørende del. Hvis ligeløn ikke er en prioritet på din to-do-liste, vil du aldrig nå dine forretningsmål." 

   Tip 2: Lad data føre ordet

   Da vi spurgte Bruce, hvordan man kommer i gang, sagde han: "Først skal du have et klart overblik over, præcis hvor meget alle tjener, organiseret i et datasæt, som du kan lære noget af. Hvis du ikke har data, så har du bare filosofiske samtaler, og det er umuligt at gøre noget. Den rigtige lønudbyder bør kunne generere de data, du har brug for, og støtte dig i at bruge dataanalyse til at forstå størrelsen af din lønforskel mellem kønnene, og hvordan den sammenlignes med gennemsnittet i de lande, hvor du opererer. Lønanalyse kan også give dig et klart overblik over, hvilke medarbejdere der tjener usædvanligt mere eller mindre end andre, og hvor en persons løn ligger i forhold til gennemsnittet for deres rolle, så du kan gøre lønnen mere lige på mere end én måde." 

    Tip 3: Gå ud over det grundlæggende

    En simpel analyse af lønforskelle er et godt sted at starte, men ifølge Bruce er det kun begyndelsen: "At opnå ægte ligeløn betyder ligeløn for alle minoriteter, det er ikke kun et spørgsmål om køn. Mange virksomheder er også nødt til at overveje naturalieydelser, som medarbejderne vælger med lønopofrelse. Når hver medarbejder er unik, er det en løbende udviklingsproces at opnå ligeløn, og det kan være en stor udfordring. Men et stigende antal HR-tjenesteudbydere tilbyder nu analyser af ligeløn ved hjælp af sofistikerede analysemodeller, der hjælper dig med at identificere og derefter løse eventuelle uligheder."   

     Tip 4: Tag gennemsigtighed alvorligt

     Bruce brænder for gennemsigtighed og siger: "Jeg ved, at løngennemsigtighed kan være et følsomt emne, og hvis du skulle offentliggøre alle lønninger i din organisation lige nu, ville det måske være et chok. Men total løngennemsigtighed er noget, man bør arbejde hen imod, hvis man ikke vil sakke bagud: Det er fremtiden for arbejdslivet. Og det starter med ledelse. De af os, der går forrest, bør være modeller for en kultur med løngennemsigtighed for andre og sørge for, at vores medarbejdere ved, at det er okay at tale om, hvor meget de tjener. Det vil sandsynligvis ikke føles behageligt i starten, men det er alt sammen en del af den kontinuerlige udvikling, som HR-ledere er nødt til at omfavne, hvis vi fortsat vil tiltrække de bedste talenter og støtte virksomhedens vækst."

      Vil du opnå ligeløn i din virksomhed?

       Find ud af, hvordan vi kan hjælpe